Wie ben ik?

Bij zo’n gevoelig onderwerp is het belangrijk te weten met wie je maken hebt. Mijn naam is Erna Aalbers. Ik mag mij moeder, schoonmoeder, pleegmoeder en oma noemen. Mensen die mij kennen omschrijven mij als empathisch, betrokken en betrouwbaar.

Moederschap
Nieuw leven, prachtig geweven in  in de buik van een moeder. Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik onder de indruk van het wonder dat moederschap voor mij is. De wortels daarvoor liggen in de start van mijn leven. Twee dagen na mijn geboorte overleed mijn moeder. Toen ik zelf moeder werd, was ik me meer dan ooit bewust van het ontbreken van mijn eigen moeder in mijn leven en de gevolgen die dat had. Toch kon ik, ondanks dat gemis, moeder zijn van vier prachtige kinderen – ergens in mij zat een diep weten dat ik het kon.

Hoewel de start van mijn moederschap niet gemakkelijk was ontdekte ik wel de kracht daarvan. En de rijkdom die er is in de relatie tussen een moeder en haar kind. Door zelf moeder te mogen en kunnen zijn ervoer ik een beginnend herstel over een stuk in mijn leven dat beschadigd was geraakt – hoe mooi!

Gezinshuis

Herstel mocht ik later in mijn leven ook voor mijn ogen zien gebeuren als pleegmoeder in de levens van krachtige kinderen die we jarenlang als gezin in ons gezinshuis mochten ontvangen. Ook daarin werd ik geraakt door het herstellend vermogen dat in het ‘gewone’ leven en in beschadigd geraakte kinderen aanwezig is. 

Nadat mijn man en ik in 2020 stopten als gezinshuisouders wist ik dat ik me wilde verdiepen in het thema moederschap. Dat bracht me bij de start van de hechting tussen moeder en kind en daar waar het mis kan gaan. Ik leerde over moeders met een postnatale depressie en ontdekte dat de behandeling daarvan nog vaak moeizaam gaat.

Opleiding
Daarom heb ik een opleiding tot geboortetrauma consulent gevolgd bij Brun Kuipers van het Zobevalik centrum. Brun heeft jarenlang ervaring als (obstetrie)-verpleegkundige en doet sinds 2009 wetenschappelijk onderzoek naar geboortetrauma’s en herstel. Op basis van haar onderzoek heeft zij de hersteltherapie ontwikkeld. Zij heeft inmiddels meer dan 600 herstelgesprekken gevoerd en 95% van de vrouwen ervaart herstel na een traject. Onderin de gele balk vind je een link naar het onderzoeksverslag van Brun.

Ik ben heel enthousiast geworden over wat ik geleerd heb, maar vooral ook wat ik zelf ervaren heb tijdens de opleiding. Met name het herstel dat optreedt door het zelfherstellend vermogen en de uitwerking daarvan op levens heeft me opnieuw doen beseffen hoe wonderlijk wij gemaakt zijn. Als je meer wilt weten: voel je vrij me te benaderen.