Écht doen wat nodig is

Het was op een koude zondagochtend in december. Vlak voordat het feest met de baardman en zijn knechten zou gaan beginnen, vonden we in de hal van ons gezinshuis een groot cadeau tussen de kleine schoencadeautjes die we er de avond ervoor hadden neergelegd. Tussendoor waren pepernoten en chocoladegeld gestrooid. Niet door ons maar ook onze kids weten wel waar de trommel staat.

In de keuken staan ze klaar met elkaar. “Wel samen uitpakken he?” En daar staan we dan. Papier eraf en voor ons verschijnt een houten advent kist met 24 vakjes.

We kijken ze aan …. “maak maar open hoor” en het eerste en tweede vakje mogen open. Lieve briefjes met een foto en tekst van een bijzondere gebeurtenis uit het afgelopen jaar.

“Er zitten ook cadeautjes in hoor” grijnst er één “maar je mag per dag maar één vakje openmaken”

We zijn diep onder de indruk maar pas een dag later, terwijl ik met de hond heb gelopen in het bos, besef ik pas echt hoe bijzonder dit is. Een cadeau krijgen met persoonlijke aandacht voor 24 dagen van kinderen die geen thuis hebben. Samen met onze jongste dochter van 16 jaar hebben ze hier de hele avond in de keuken aan gewerkt. Ik word er echt stil van.

Een week geleden kocht ik het boek “Echt doen wat nodig is” van Stichting Beroepseer. Een boekmet prachtige voorbeelden wat echt werkt in jeugdzorgland. En toen opeens wist ik het. Dit werkt in een gezinshuis. Voordoen hoe je voor elkaar zorgt, hoe je elkaar verrast op een verjaardag met een leuke tekening, hoe je een leuk cadeau koopt voor een verjaardag en hoe je je best doet voor een mooie surprise voor het Sinterklaasfeest.

Dat hebben we gedaan in de afgelopen jaren, dat hebben ze van onze eigen kinderen geleerd en dat passen ze nu zelf toe. Aan een ander geven zodat je zelf ook heel veel plezier hebt. Liefde die weer wordt doorgegeven en overal blije gezichten.

Dat zorgt er ook voor dat dit gedeeld moet worden. Want wat je deelt wordt meer, breidt zich uit. Leren van de verhalen van een ander, van dat wat werkt.

Zodat we met al deze voorbeelden kinderen in de knel kunnen helpen.